חוסר ביטחון עצמי

חוסר ביטחון עצמי הוא תופעה נפוצה ביותר בכל גיל ומעמד חברתי. גם לאנשים מאוד מצליחים בחברה, ואפילו אם כלפי חוץ הם נראים מאוד בטוחים בעצמם, יש בפנים איזשהו מקום קטן שבו הם לא לגמרי מרגישים בטוחים.

לפי חכמת הקבלה, חוסר ביטחון עצמי זה בעצם פחד מפגיעה ב”אני”, פחד שהאגו שלנו ייפגע. בושה גם כן, היא פחד מפגיעה באגו. ולכן כשאדם נמצא בחברת אנשים שאיתם הוא מרגיש בטוח, בסביבה אוהבת ותומכת, שם הוא לא חושש, שם הוא מרגיש בטוב ובנוח, שם הוא יכול להיות יותר כמו שהוא ופחות לשחק דמויות מלאכותיות לצורך הגנה על עצמו.

לחוסר ביטחון עצמי יש גם היבט חיובי מבחינה ההתפתחותית, שכן חוסר ביטחון עצמי דוחף את האדם להתפתח. הוא דוחף אותו לרכוש השכלה, מקצוע, מעמד, לצבור הון ולהבטיח לעצמו ככל האפשר את מעמדו ואת המחר. עודף ביטחון עצמי מנגד, יכול לגרום לאדם בעיות גדולות להביאו למצבים שבהם לא יזהה סכנה שמתקרבת ולהינזק ממנה.

למה חשוב שיהיה ביטחון עצמי?

ביטחון עצמי הוא מרכיב מרכזי המשפיע על איכות החיים שלנו. הוא מאפשר לנו להאמין ביכולות ובכישורים שלנו, ולגשת למצב של פתרון בעיות מתוך גישה חיובית ובנחישות. במערכות היחסים, ביטחון עצמי משפיע באופן ישיר על יכולתנו ליצור קשרים ולשמור עליהם. אנשים בעלי ביטחון עצמי מרגישים יותר בנוח להיות עצמם, מה שמאפשר להם להיות כנים ופתוחים יותר בקשריהם עם אחרים.

ביטחון עצמי מאפשר לאדם לממש את הפוטנציאל שלו בצורה מיטבית, הוא נותן לאדם את הכוח והאומץ לשאוף להשגת מטרות ולהתקדם לכיוון חלומותיו. אנשים בעלי ביטחון עצמי מסוגלים לנסות דברים חדשים ולצאת מאזור הנוחות שלהם.

כמו כן, ביטחון עצמי תורם לבריאות נפשית טובה. אנשים עם ביטחון עצמי נוטים להיות פחות לחוצים וחרדים ולהרגיש יותר מרוצים מהחיים. זה משפיע על תחושת הרווחה הכללית שלהם ועל האופן שבו הם מתמודדים עם קשיים ומצבים מלחיצים.

יחד עם זאת, עודף ביטחון עצמי הוא דבר שלילי שיכול להביא אדם למצב בו אינו מזהה סכנות, ואינו נשמר מפניהם. חוסר ביטחון עצמי מסוים הוא חשוב כדי לשמור עלינו, כמו בכל תכונה אחרת, זה תלוי איך משתמשים בה.
גאווה ריקנית שאיננה נובעת מהישגים מיוחדים ותרומה לאחרים, היא שלילית. אך אם האדם מתגאה בכך שיש לו מטרה מיוחדת בחיים, אז היא עוזרת לו להתמיד ולממש את עצמו. ההבדל המהותי הוא בכך שבגאווה חיובית, האדם שולט בעצמו ומתקדם למטרותיו. ואילו בגאווה השלילית, האדם רוצה לשלוט על אחרים ולדכא אותם.

איך מזהים חוסר ביטחון עצמי?

ניתן לזהות חוסר ביטחון עצמי על פי סימנים והתנהגויות מסוימות. הנה כמה סימנים נפוצים לחוסר ביטחון עצמי:

פחד מטעויות וכישלונות – אנשים חסרי ביטחון עצמי חוששים מטעויות וכישלונות, ולכן הם נמנעים מלנסות דברים חדשים או להתמודד עם אתגרים.

הימנעות מקבלת החלטות – חוסר ביטחון עצמי יכול להוביל לקושי בקבלת החלטות מחשש מקבלת החלטה שגויה או ביקורת. בנוסף, יכולות להופיע הססנות ודחיינות של פעולות מחשש לאי הצלחה.

ביקורת עצמית מוגזמת ודיבור עצמי שלילי – אנשים חסרי ביטחון עצמי נוטים לבקר את עצמם בצורה מוגזמת, ולהתמקד בחולשות ובטעויות שלהם במקום בכישורים ובהצלחות. הם גם חוששים מביקורת של אחרים, ונוטים להשוות את עצמם לאחרים.

תלות באישור חיצוני – חוסר ביטחון עצמי יכול לגרום לאנשים להיות תלויים באישור והערכה מאחרים כדי להרגיש טוב עם עצמם. הם עשויים לשאול אחרים לעיתים קרובות מה דעתם, או האם הם פועלים נכון.

קושי בהצגת דעה או התנגדות – אנשים חסרי ביטחון עצמי נוטים להימנע מהצגת דעותיהם או מהתנגדות לדעות של אחרים מחשש לעימות או לדחייה.

שפת גוף מופנמת – אנשים חסרי ביטחון עצמי עשויים להראות זאת בשפת הגוף שלהם, כתפיים שמוטות, הימנעות מקשר עין, ידיים משולבות ועוד.

זיהוי הסימנים הללו יכול לעזור להבין את מצבו של האדם, ולתמוך בו בדרכים לשיפור הביטחון העצמי שלו, אם דרך תמיכה חברתית או פיתוח כלים ומיומנויות להגברת הביטחון העצמי.

איך לטפל בדימוי עצמי נמוך?

כדי לפתח ביטחון עצמי צריך להיות לנו גורם פנימי שעליו נוכל לסמוך, ולא גורם חיצון. אחרת, אם משהו משתנה מבחוץ, נאבד את תחושת הביטחון. מה שיכול לתת לנו את אותו הגורם הפנימי שנוסך ביטחון, זה הכרה של החוקיות של המערכת בה אנחנו חיים. הכרת החוקיות נותנת תחושת ביטחון בהתנהלות בחיים, בכל רובד שלהם, כולל במערכות היחסים. חכמת הקבלה נותנת לאדם את ההבנה העמוקה הזו של המציאות בקורסים וספרים שנוגעים בכל תחומי החיים.

יחד עם זאת, יש להכיר בכך שלסביבה יש השפעה גדולה עלינו ועל תחושותינו. התרבות המודרנית גורמת לאובססיביות כלפי המראה החיצוני ולביקורת עצמית גבוהה. לימוד חכמת הקבלה מספק סביבה חיובית שעוזרת לאדם להתמקד בהתפתחות הפנימית שלו. בכך היא מהווה סביבה ששומרת מהשפעות שליליות שונות, עוזרת לנו לקבל את הנתונים הטבעיים שלנו ולחזק את הביטחון העצמי. 

כשאנחנו בטוחים בעצמנו, אנחנו גם משפיעים על אחרים, מקרינים להם את שביעות הרצון שלנו ומפחיתים את הסיכוי שמישהו יפגע בנו או יעליב אותנו. חשוב להביא כל אדם להרגיש טוב כמות שהוא. אדם שמרגיש שלם עם עצמו גורם לסביבה לאהוב אותו כמו שהוא.

חוסר ביטחון עצמי בגיל ההתבגרות

עד גיל 6-5 ילדים מאוד מושפעים מהבית וההורים, ולאחר מכן הם מושפעים ממה שקורה בסביבת החברים ובהישגים ותחרות חיצונית. כדי להתמודד עם הלחצים של גיל ההתבגרות, חשוב שתהיה אווירה חיובית בבית, עם דגש על החוזקות וההשתדלות של הנער/ה, לא רק ההישגים. במקרה של כישלון או קושי, חשובה התמיכה מצד ההורים, ובדיקה מה גרם לקושי או כישלון? מה הקשה על הנער/ה להשתדל? לא כדאי לעשות הכללה ולהגיד “עצלן/ית” לדוגמה, אלא להתייחס נקודתית למצב של כישלון. ביקורת שלילית משפיעה על הדימוי העצמי ומורידה ביטחון עצמי. רצוי לייצר כמה שיותר חוויות של הצלחה, ולהתייחס לכשלונות כהזדמנויות ללמידה ושיפור. 

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים

חוסר ביטחון עצמי יכול להופיע בכל גיל, אך אם יש לאדם מטרה גבוהה ומיוחדת בחייו, הוא יכול להתעלות מעליו ומעל יחס שלילי כלפיו מבחוץ. חוסר ביטחון עצמי נובע מהפחד שהאגו יפגע, לכן ההתעלות מעל האגו לטובת מטרה גבוהה וגדולה יותר מה”אני”, נותנת חופש מפני הפחדים השונים.
המחשבה הפופולרית, שאם רק אוהב את עצמי יותר ארגיש ביטחון, היא מוטעת. שכן הפוקוס הזה על האני רק מחזקת את האחיזה של האגו בנו, וגורמת לנו להיות פגיעים יותר לכל ביקורת או עלבון. באופן לא אינטואיטיבי, זוהי היציאה מחוץ לאני אל מטרה גבוהה יותר לטובת הכלל, שמהווה את הדרך הטובה ביותר להשתחרר מחוסר ביטחון עצמי.

בנוסף, חשוב שתהיה לכל אדם לפחות סביבה אחת קטנה שתומכת בו והוא מרגיש אהוב בה. סביבה כזו מהווה הגנה מפני דעת החברה הכללית ונותנת חוסן נפשי. 

חוסר ביטחון עצמי בזוגיות

חוסר ביטחון עצמי נובע תמיד מהאגו שלנו. האגו מוריד אותנו מטה וגורם לנו לחרדות למיניהן, כולל חוסר ביטחון עצמי וחרדת נטישה בזוגיות. הדרך לטפל בכך היא להתבונן מהצד בפחדים הללו, כאילו שאינם שייכים לך. עלינו לחלק את עצמנו לשני חלקים: אני והאגו שלי. ואז להעריך את האגו פחות מאת עצמי האמיתי. כך ניתן להפסיק להזדהות עם האגו ולהשתחרר משליטתו.

בכל פעם שהאגו צץ עם המחשבות הטורדניות והפחדים שלו, מומלץ להעביר את הפוקוס למקום אחר, לרצון להיטיב לבן או בת הזוג ולדאוג להם. כשאנחנו עסוקים בלהיטיב לאחרים, אנחנו חופשיים מהמחשבות הטורדניות על “מה יהיה איתנו?”, ובינתיים גם בונים את הקשר הטוב והרצוי.

בנוסף, אם יש ילדים בקשר, חשוב לתת להם דוגמה אישית של יחס מכבד זה לזה. זו אווירה שנותנת דוגמה חיובית לילדים שיגדלו גם הם עם ביטחון עצמי ואומץ להביע את עצמם ודעותיהם.

חוסר ביטחון עצמי בעבודה

גם בסביבה העבודה יכולה להיווצר אווירה תחרותית שגורמת לחוסר ביטחון עצמי. האגו שלנו זה הרצון ליהנות מהחיים יותר מכולם, להתגאות ולהיות מעל האחרים. האגו גורם לנו לכל הבעיות ביחסים, להשוואות, תחרות ולכן גם לחוסר ביטחון עצמי. 

חכמת הקבלה מלמדת אותנו בהדרגה לעלות מעל האגו ולפתח תכונה הפוכה של אהבה. זו בעצם היכולת להיטיב לכולם, להגיע למצב שאני לא רוצה להזיק להם, כמו שכתוב “מה ששנוא עליך, אל תעשה לחברך”. אם נחזיק בזה, אף אחד לא יכול לפגוע בנו, כי כל המחשבות שלנו הן לא על עצמנו.

את התהליך הטרנספורמטיבי הזה אפשר גם להעביר במקום העבודה עצמו, באמצעות סדנאות, בהן יושבים יחד במעגל ומתחילים להרגיש שכל אחד מדבר לא על עצמו, אלא על מה שמשותף. בכך בהדרגה מייצרים סביבה שבה מעריכים יותר את החיבור והתרומה של כל אחד לקבוצה, מעל תחרות דורסנית ואגו. סביבה שכזו משרה ביטחון על חבריה ומועילה ליצירתיות והצלחה.

 

דילוג לתוכן