התמודדות עם חרדה היא לא פשוטה לרבים מאיתנו, במיוחד בתקופה זו כשאנחנו חווים כל כך הרבה מתחים ואיומים. יחד עם זאת, החרדה יכולה להוות קרש קפיצה להתפתחות פנימית ורוחנית, ולהאיץ בנו לעבור תהליך של גילוי עצמי, בו נעמיק במשמעות חיינו ומה שחשוב לנו ביותר.
בהגדרתה, חרדה היא תגובה רגשית ופיזיולוגית המאופיינת בתחושת פחד או דאגה מוגברת, ולעיתים קרובות אינה תואמת את גודל או את המציאות של האיום הממשי. היא יכולה להתבטא בסימפטומים גופניים כמו דופק מהיר, הזעה, רעד, קוצר נשימה, ובסימפטומים נפשיים כמו מחשבות טורדניות, תחושת אי-שקט או חוסר יכולת להתרכז. חרדה יכולה להופיע כתוצאה מאירועים יומיומיים או מצבים מלחיצים, אך כשהיא הופכת למתמשכת ולא ניתנת לשליטה, היא עשויה להתפתח להפרעת חרדה, שהיא מצב רפואי שדורש טיפול מקצועי.
בין השיטות הנפוצות לטיפול בחרדה יש תרגול נשימות עמוקות ומדיטציה המסייעות להרגיע את הגוף והנפש, פעילות גופנית קבועה, שמירה על אורח חיים בריא וניהול זמן יעיל. כמו כן תמיכה חברתית מאנשים קרובים ושיתוף תחושות עם חברים או בני משפחה, מספקים תחושת ביטחון ורוגע. במקרים קשים, פנייה לטיפול מקצועי, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי או טיפול תרופתי, יכולה להיות הכרחית.
לכל אלו יש להוסיף את החשיבות של הימנעות מצריכת חומרים מעוררי חרדה כמו קפאין ואלכוהול, ובמקומם לעסוק בפעילויות מרגיעות ומהנות. בנוסף, לימודים רוחניים שמספקים משמעות והבנה עמוקה יותר של המציאות יכולים לתת כלים להתמודדות עם אירועי החיים. כל אלה יחד יכולים לסייע להתמודד עם חרדה בצורה יעילה ומאוזנת.
סימפטומים של חרדה מתמשכת
סימפטומים של חרדה מתמשכת יכולים להופיע במגוון רחב של צורות ולכלול תסמינים פיזיים, נפשיים והתנהגותיים. הנה כמה מהסימפטומים הנפוצים ביותר:
סימפטומים פיזיים: כוללים תחושות של מתח וכאב בשרירים, במיוחד באזור הכתפיים והצוואר. כאבים תכופים ומתמשכים בראש. תחושת עייפות כרונית גם לאחר שינה מספקת. תחושת מחנק או קוצר נשימה. הזעה מוגברת גם במצבים שאינם מצדיקים זאת. תחושת דופק מהיר או חזק. תחושות של בחילה, כאבי בטן, או בעיות במערכת העיכול. רעד בלתי נשלט בגוף או בחלקים מסוימים של הגוף.
סימפטומים נפשיים: כוללים דאגות בלתי פוסקות שמרגישות לא ניתנות לשליטה. בעיות בריכוז או תחושת ריחוף. מתח נפשי, תחושת לחץ ועצבנות. תחושת פחד או חשש מפני דברים יומיומיים.
סימפטומים התנהגותיים: כוללים נטייה להימנע ממצבים או מקומות שמעוררים תחושת חרדה. קושי להירדם, יקיצה באמצע הלילה או שינה לא רציפה. קושי בביצוע משימות יומיומיות בעבודה, בלימודים או בחיים האישיים ושינויים בהרגלי האכילה.
סימפטומים רגשיים: כוללים תחושת עצבנות או רגישות יתר לתגובות של אחרים. תחושת חוסר אונים או חוסר שליטה על המחשבות והרגשות.
אם אתם חווים מספר תסמינים כאלו לאורך זמן, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי. פסיכולוגים או פסיכיאטרים יכולים לעזור באבחון ובמציאת דרכים יעילות להתמודדות עם החרדה.
איך להתגבר על התקפי חרדה?
התקפי חרדה יכולים להיות חוויות מפחידות ומטלטלות, אך ישנם מספר צעדים ושיטות שיכולים לסייע בהתמודדות ובהתגברות עליהם. ראשית, חשוב לקבל את החרדה. במקום לנסות להילחם בה, נסו לקבל אותה כחלק מהחוויה האנושית.
קיימות דרכים מוכרות להתמודדות עם התקפי חרדה, ביניהן:
1. תרגול נשימה עמוקה וקרקוע על ידי ריכוז בדברים שנמצאים סביבך ונגיעה בהם.
2. דמיון מודרך יכול לסייע להרגעת המוח ולהפחתת מתח. למשל דמיינו מקום שאתם מרגישים בו רגועים ובטוחים, כמו חוף ים או יער.
3. בנוסף מומלץ להרפות את השרירים. תרגלו הרפיית שרירים הדרגתית, כלומר כיווץ והרפיה של קבוצות שרירים שונות בגוף.
4. כתיבת יומן יכולה לסייע לעבד רגשות ומחשבות. כתבו על מה שאתם מרגישים ומה שגורם לכם ללחץ. כמו כן כתבו כל יום דברים שאתם מודים עליהם, מה שעשוי לשפר את מצב הרוח הכללי.
5. שיטות נוספות כוללות טכניקות הרפייה, ניהול המחשבות השליליות, שמירה על אורח חיים בריא (הכולל תזונה מאוזנת ושינה מספקת), עיסוק בפעילויות המפעילות את החושים כמו כדור לחיצה או צעיף ריחני שיכולים להסיח את הדעת, קבלת תמיכה חברתית על ידי שיתוף התחושות שלך עם אדם קרוב, השתתפות בקבוצת תמיכה, טיפול מקצועי ועוד.
התמודדות עם חרדה לפי חכמת הקבלה
לפי חכמת הקבלה, כדי להבין את כל התופעות הפסיכולוגיות השונות, עלינו להבין קודם כל כיצד אנחנו בנויים מבפנים. האדם הוא במהותו רצון ליהנות, רצון לקבל תענוג. הרצון לקבל זה כל האופי שלנו, כל החומר שלנו. הוא תמיד דורש מילוי, ושיהיה לו הרגשת ביטחון, שגשוג ושובע. כשהאדם חווה ריקנות ברצון ליהנות שלו, כשאין לו מילוי בהווה וגם לא מאיר לו משהו לעתיד, הרצון שלו מרגיש אי נוחות, עד כדי חוסר ביטחון, פחדים שונים וחרדה. ההבדלים הבין אישיים בינינו, שהופכים אנשים מסוימים ליותר חרדתיים מאחרים, נובעים משורש הנשמה של כל אחד. זה בעצם סוג הרצון ליהנות שקיים באדם. אצל כל אחד הוא שונה ומיוחד גם מבחינה כמותית וגם איכותית.
בין אם מדובר במלך או עני, ילד או מבוגר, גבר או אישה, אדם שנמצא במצב שבו אינו יודע כיצד ימלא את הרצון שלו, חש חרדה. זאת בלי קשר למשאבים שעומדים לפניו. יש בעולם מיליארדרים שנמצאים בחוסר ביטחון, ויש אנשים שחיים על ספסל בפארק שטוב להם מאד. אם כן, במה זה תלוי?
לפי חכמת הקבלה, החרדה היא למעשה הרצון לקבל שלנו כשהוא ללא מילוי. את המילוי אפשר לכנות באופן כללי “אור”, או “אור עליון”. כשהרצונות שלנו מקבלים סיפוק, זה נקרא שהם מלאים באור. החרדה מגיעה לאדם אפילו ללא סיבה נראית לעין. פתאום אדם מרגיש שאין לו ביטחון במחר. אנחנו לא מבינים למה זה מגיע.
חכמת הקבלה מסבירה שהסיבה היא שהרצון שלנו ליהנות מנוהל לפי המילוי שלו, האור העליון, והאור יכול להתקרב או להתרחק מהרצון שלנו. אם הוא מתרחק, אנחנו מרגישים יותר רע. אם הוא מתקרב, אנחנו מרגישים יותר טוב. ואם הוא נכנס לתוכנו, אנחנו מרגישים מלאים, שבעים ומאושרים. כשהרצון שלנו מתמלא באור, אין שום פחד, רק שלמות וטוב. כל החיים שלנו מושפעים על ידי מרחק או קרבה למאור, שיכול או למלא אותי או להתרחק ממני.
איך להרגיע חרדה ולחץ לפי חכמת הקבלה
לפי חכמת הקבלה, דאגות הן דבר הכרחי לקיום ולמימוש שלנו. כל בעל חי חש דאגה לקיומו. מכיוון שהטבע שלנו הוא רצון ליהנות, אנחנו מחפשים איך למלא אותו כל הזמן במילוי ותענוג. כדי להגיע לאיזון ברמת הדאגה שלנו, כדאי לדאוג למה שבאמת יעזור לנו בחיים ולא יותר מזה. מה שיעזור לנו להגיע לאיזון הזה, זו הסביבה שלנו. הסביבה הנוכחית בעולם החומרי בו אנחנו חיים, היא זו שמשפיעה עלינו וגורמת לנו לרצות דברים שיש לאחרים, גם אם איננו צריכים אותם. הסביבה השלילית הזו גורמת לנו להיות בתחרות שמייצרת סטרס ודאגה.
לפי חכמת הקבלה, המפתח הוא בבניית סביבה חיובית לאדם, שהתחרות בה תהיה חיובית (מי תורם יותר לאחרים?) והערכים שלה ישרו על האדם רוגע ושמחה. במקום לצרוך עוד ועוד ולרדוף אחרי מטרות שלא מביאות לאושר, הסביבה צריכה להעלות את האדם לתענוגים גבוהים ואיכותיים יותר, של התפתחות רוחנית, השקעה בקשרים החברתיים ובעולם הפנימי שלו.
כדי לקבל טעימה מסביבה טובה, שמשפיעה רוגע, שמחה ואהבה בלב, כדאי להשתתף באירועים של קבלה לעם, המתקיימים במרכז “קבלה לעם” ברח’ הרב”ש 12 בפתח תקווה וברחבי הארץ.
התמודדת עם פחדים
פחדים הם חלק מהחיים של כולנו, החל מגיל קטן ועד סוף החיים, והם רק משנים את צורתם. לאנשים שונים יש פחדים שונים, אך יש פחדים שכולנו שותפים אליהם, כגון פחד מאי ודאות, בריאות, פרנסה, בדידות, ועוד. מחקרים מדברים על עשרת הפחדים הנפוצים ביותר: פחד מרופא שיניים, מכלבים, מטיסה, פחד מרעמים וברקים, פחד מחושך, פחד גבהים, פחד מאנשים אחרים, קלסטרופוביה, פחד מעכבישים ונחשים. הרפואה ההומאופתית מפרטת מאות סוגי פחדים.
כל רצון, מדומם, צומח וחי ומדבר, שלא מקבל מילוי על הצורך שלו, חווה פחד. הפחד נובע מחוסר מילוי. לא יהיה לי מה לאכול, לשלם עבור הדירה, לא יהיה לי בריאות, משהו יקרה לילדים… כל דבר כזה יכול ליצור חרדה ופחד. גם לצמחים יש תחושת לחץ ומתח, ואפילו לאבנים (בדרגה שלהן), רק שאיננו יודעים איך למדוד ולזהות את זה. האבן שואפת להחזיק את המבנה שלה בצורה קבועה. זה הכוח הכללי שמייצב את מצב הדומם, רצון לייצב את עצמו במצב כמה שיותר קבוע ויציב.
בבני אדם הפחדים הם טבעיים. זו הרגשת חוסר המילוי ברצון לחיות ולהתקיים. התופעה הזו קיימת כדי שעל ידי הרגשת הצורך במילוי, אנחנו נתקדם בחיינו. חסר לנו בעיקר ביטחון, והוא דוחף אותנו במיוחד להתקדם לאותו המילוי שנקרא “אור”.
כל המטרה היא שהאדם יגיע להרגשה שהוא תלוי באור העליון, בכוח העליון, ושידע איך להתקרב אליו כדי להרגיש ביטחון מלא. הוא צריך לדעת את השיטה איך לקרב אליו את האור, שזה דרך הידמות אל האור.
עד כמה שאנחנו דומים לאיזו תופעה, אנחנו בזה מתקרבים אליה ויכולים להשתמש בה יותר. לכן האדם שרוצה להתקרב למילוי, צריך להיות דומה לאותו המילוי. אם המילוי הוא ביטחון, שמחה, אושר, הוא צריך להשתדל להיות בזה. ולכן יש לנו את כל התורה כולה שאומרת, “אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך”, “ואהבת לרעך כמוך”, שעל ידי פעולות אלו אנחנו מקרבים את עצמנו לאור העליון. ולכן, זה לא שאני עושה טוב לזולת, אלא אני בעצם בזה עושה טוב לעצמי, כי בזה אני מקרב את עצמי למקור הטוב העליון. הזולת הופך לאמצעי לכך.
האדם צריך לדעת שיש לו כוח בידיים להגן על עצמו מכל דבר רע, ואפילו למלא את עצמו בטוב. לדוגמה, כשיש לאימא תינוק, יש לה הכי הרבה פחדים כיוון שהיא רוצה לשמור על התינוק שלה. חוסר המילוי שהיא חשה, הוא למעשה חוסר ביטחון בהשגחה העליונה. זה חוסר שנובע מכך שהיא לא יכולה לקרב את עצמה לכוח הטוב שבטבע, שיתקרב אליה, יתן לה הרגשת ביטחון ויתן את כל ההזדמנויות לטפל בתינוק בצורה הטובה ביותר.
גם ילד שמפחד מהחושך, זה הרצון לקבל שלו שמפחד שלא יקבל מילוי. הרגשת הריקנות יכולה להופיע בכל מיני רמות. מפחד וחרדה ועד היסטריה ממש. לכן עלינו ללמוד איך להתגבר על חוסר המילוי.
הפתרון הוא להשיג מילוי בתוך אותו הרצון, להתקרב למקור המילוי כך שנרגיש את עצמנו בטוחים בכל מצב. עד כדי כך שהאדם נמצא בחושך, בים הסוער, אוחז בקרש עם כרישים סביבו, אך מרגיש ביטחון מלא. הכול תלוי עד כמה האדם מרגיש שיש לו שליטה במצב. ברגע שנעשים דומים לאור העליון, האדם מרגיש שהוא ממלא אותנו, ויש הרגשה של טוב, שלמות וסיפוק. אין כאן שום הגבלה. האדם יכול להגיע לביטחון מלא גם במצב הכי גרוע, על ידי כך שהוא לומד לשלוט בקשר שלו עם האור העליון. לשם כך עליו להבין את המערכת הכללית וללמוד איך לנהל את חייו מא’ ועד ת’ כפי שמתואר בספרי הקבלה.
מה שחשוב לזכור הוא, שהאור מתרחק ונותן הרגשה של חוסר ביטחון, רק כדי שנעשה פעולות ומאמצים כדי להתקרב אליו.
עלינו לעלות כלפיו, בכך שנרצה להידמות אליו. ולכן כל המצבים שלנו בחיים, כשהאור קרוב או רחוק יותר, זה רק כדי שאנחנו נקרב את עצמנו לאור. אם אנחנו מבינים את זה ועושים פעולות בהתקרבות לאותו האור על ידי השתוות הצורה עימו, בכך שאנחנו שואפים להידמות לו (כמו שהוא רוצה למלא אותנו ולתת, גם אנחנו נרצה למלא ולתת לאחרים), זה נקרא “ואהבת לרעך כמוך”. אנחנו בזה פותחים את עצמנו למילוי האור העליון, ובזה מקרבים את עצמנו אליו. ככה זה עובד. לכן אנחנו כל הזמן נקבל כל מיני שינויים בהרגשת הביטחון שלנו, כדי לעורר אותנו להתקרבות לאור העליון, וכך זה קורה בכל רגע ורגע.
התמודדות עם חרדה קיומית שלא עוברת
חרדה קיומית היא תחושה עמוקה ומטרידה הנוגעת לשאלות של משמעות החיים, מוות ובדידות קיומית. כשחרדה כזו אינה עוברת, היא יכולה להשפיע על איכות החיים וליצור תחושת ניכור וריחוק מאחרים.
התמודדות עם חרדה קיומית כוללת קודם כל חיפוש אחרי משמעות. חכמת הקבלה מעניקה תשובות וכלים מאד מקיפים ומועילים לכל מי שמחפש אחר משמעות בחייו. היא נותנת לאדם הבנה רחבה של משמעות חייו מהפרספקטיבה של תהליך הבריאה והתפתחות האנושות. היא עוזרת לאדם להתחבר לחלקים העמוקים והגבוהים שבנשמתו, והיא מכוונת אותו לחיבור חיובי ואיכותי עם אחרים.
השייכות לקבוצה או קהילה שעוסקת בהתפתחות רוחנית, יכולה לתת תחושת משמעות, שייכות ומילוי מאד גדולה.
בנוסף, התרגול הקבלי בדאגה לזולת שמביא את האדם בהדרגה למימוש הכלל “ואהבת לרעך כמוך”, עוזר לאדם לעלות מעל הדאגות והמחשבות הטורדניות שעסוקות ברצון הפרטי הריק שלו, ומחבר אותו לרצון רחב יותר ומשותף ששייך לחיבור עם אחרים. טכניקת התעלות זו מהווה כלי מדהים ויעיל להפגת חרדות שנובעות מהתודעה הבסיסית עימה אנחנו נולדים, שכל כולה סובבת את ה”אני”. היציאה החוצה מה”אני” מהווה תרופה עוצמתית ויעילה לריפוי החרדות הקיומיות. יחד עם זאת, כשקיים צורך, חשוב לגשת לטיפול מקצועי פסיכולוגי ואף פסיכיאטרי.
התמודדות עם חרדה חברתית
אנחנו כל הזמן עסוקים בליצור רושם טוב, להרגיש אהובים ואהודים. ואנחנו משקיעים הרבה מאד אנרגיה בלקבל אישורים מהסביבה. אנחנו מסגלים לעצמנו כל מיני התנהגויות כדי איכשהו להשיג את אישור שקיבלו אותנו, אבל יש לכך מחיר. זה דורש הרבה אנרגיה, ובמקרה הרע, אנשים לא מצליחים בזה, ואז הם חווים לחץ עד כדי חרדה.
חרדה חברתית היא אחת ההפרעות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר. מחקרים מצביעים על כך שבין 7% ל-13% מהאוכלוסייה יסבלו מחרדה חברתית בשלב כלשהו בחייהם. השיעור המדויק עשוי להשתנות בהתאם לקריטריונים האבחנתיים ולמדינות השונות, אך המספרים הכלליים מצביעים על כך שזו הפרעה רווחת יחסית שנוגעת יותר לנשים מאשר לגברים. החרדה החברתית מתבטאת בפחד אינטנסיבי ומתמשך ממצבים חברתיים שבהם האדם עלול להיבחן על ידי אחרים. פחד זה יכול להוביל להימנעות ממפגשים חברתיים מחשש מביקורת, השפלה או דחייה. אנשים עם חרדה חברתית עשויים לחוות תסמינים פיזיים כמו דופק מהיר, הזעה, רעד או בחילה במצבים חברתיים. החרדה החברתית גורמת להימנעות ממצבים חברתיים מסוימים או מכל סיטואציה חברתית שעלולה לגרום ללחץ או למבוכה.
החרדה החברתית יכולה להשפיע באופן משמעותי על תפקוד יומיומי, על קשרים חברתיים ועל עבודה או לימודים. בחרדה זו מטפלים כיום בעזרת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, בטיפול קבוצתי, ולעיתים אף בתרופות אנטי-דיכאוניות, אך חכמת הקבלה מסבירה את החרדה הזו לא כבעיה אישית של האדם, אלא כתוצאה של הסביבה בה אנחנו נמצאים וממנה אנחנו מושפעים.
לפי חכמת הקבלה, האדם אף פעם לא הרגיש לחוץ וחרד כפי שהוא מרגיש בימינו. זאת מכיוון שאנחנו מוקפים במדיה, סרטים והצגות שמשפיעים עלינו וגורמים לנו לחקות דוגמאות חברתיות שאינן בהכרח מתאימות לנו או הופכות אותנו למאושרים. כדי לחוש פחות לחץ במצבים חברתיים, על האדם להיפטר מכל הדמויות הללו אותן הוא משחק (במודע או שלא במודע) ולהיכנס לדמות שנוחה לו ולאחרים. את זה עלינו ללמוד לעשות כפרטים וכחברה.
עלינו ללמוד איך להיות במשחק הדדי, שבו כל אחד משחק דמות שנוחה וטבעית לו, שגם נותנת לאחרים הרגשה נוחה ונעימה, וכך כל אחד מוצא את מקומו בפאזל האנושי.
ככל שהאדם יהיה בנתינה ואהבה כלפי הזולת, כך הוא ירגיש שהוא נפטר מכל הבעיות של החרדה והפחד. הקשר בין הדברים הוא פשוט, כל החרדות והפחדים אצלנו נובעות מחוסר המילוי ברצון, וכשאני נמצא ביחסים יפים וטובים עם הסביבה, אני מקרב לעצמי את המאור והוא ממלא אותי. שיטה זו עובדת לכל סוג של פחד, ויש מאות כאלה. זה נתון מאד פשוט, כמו נוסחה בפיזיקה ממש. יש לנו רצון ליהנות, וכנגדו מקור מילוי. אם מקור המילוי מתקרב לרצון ליהנות, האדם מרגיש יותר טוב ובטוח. הכול תלוי איך אני מתייחס לסביבה. “ואהבת לרעך כמוך”, הוא המפתח לקירוב המאורות, זה חוק השתוות הצורה. דברים דומים מתקרבים זה לזה, ולכן אם אני עושה פעולות שדומות לתכונותיו של האור העליון, שהן אהבה ונתינה, אז הוא מתקרב אליי, ואז רמת המילוי עולה והפחד קטן.
התמודדות עם דיכאון
גם את הדיכאון ניתן להבין בעזרת הנוסחה הכללית שמגלה לנו חכמת הקבלה. האדם בנוי מרצון ליהנות. אם הרצון הזה מלא, אז האדם מרגיש רגשות חיוביים. ואם הרצון ריק ממילוי, אז הוא מרגיש רגשות שליליים מכל מיני סוגים. גם דיכאון הוא תוצאה של חוסר המילוי. לאורך ההיסטוריה הפחדים שלנו השתנו, ובעבר זה היה פחד מחוסר אמצעים פשוטים לקיום. כיום, אנחנו נעים יותר לכיוון של חוסר במשמעות ומהות בחיים. לכן אנחנו רואים כל כך הרבה דיכאון וייאוש, שכביכול אין לו סיבה מוצדקת. הדיכאון נפוץ יותר מכל בעיה אחרת. זאת משום שהרצון ליהנות שלנו לא מרגיש מילוי. הרגשת הייאוש הזו היא אפילו יותר נפוצה מדאגות, חרדות ופחדים.
הדיכאון פועל באופן הפוך לחרדה. בעוד שהחרדה מעוררת לפעולה, הדיכאון מנתק את האדם מהכול. זה מעין חוסר אונים שבו לאדם לא אכפת מה יהיה איתו. הוא לא מחפש אחר מילוי, וגם לא אחר מקור המילוי, הוא כאילו איבד תקווה. למעשה, זה נובע מאובדן הקשר עם מקור המילוי.
כדי להבין מדוע חלק מהאנשים חשים יותר דיכאון וחלק יותר חרדה, צריך להיכנס ממש למבנה הרצון. הרצון מורכב מעשרה חלקים, שגם הם מורכבים מעשרה חלקים. יש התקשרות מסוימת בין כל החלקים הללו, ואצל כל אדם ההתקשרות הזו קצת אחרת. זה נקרא המבנה הפרטי של הנשמה. כמו במחשב, גם אם יש לנו את אותו המחשב, עדיין יש לכל אחד תוכנה שונה, פקודות שונות שמייצרות את הקשרים בין חלקי המערכת. לכן גם אנשים הם שונים.
בדרגות שונות של הרצון יש מילויים שונים. האדם יכול למלא את עצמו על ידי זה שהוא חי כמו בעל חיים בשדה, או בבית הפרטי שלו ואין לו שום קשר לאף אחד. הוא יכול למלא את עצמו על ידי כך שהוא מתקשר לאחרים כמו נגיד אנשים שחיו לפני אלפי שנה, והוא יכול למלא את עצמו על ידי קשרים מפותחים יותר. ככל שההתקשרות איכותית יותר, כך האדם יכול לספק לעצמו יותר ממה שהוא רוצה. על כך כתוב בתורה “לכו ותתפרנסו זה מזה”, כלומר על ידי ההתקשרות ביניכם. שאני נותן לך ואתה נותן לי.
כיום אנחנו מגיעים לזמן מיוחד בהתפתחות שלנו, שבו אנחנו לא יכולים כבר סתם לתת ולקחת, אלא אנחנו צריכים להגיע לדרגה עוד יותר מיוחדת בהתקשרות שלנו, שבה אנחנו לא מתקשרים רק כדי לעשות סחר מכר בסחורות, אלא התקשרות ברמה גבוה יותר, שבה כל אחד נותן כי הוא רוצה לתת. זו הצורה הגבוהה ביותר של ההתקשרות בינינו ואליה אנחנו צריכים להגיע. זו הצורה שגם תקרב אלינו את המאור שממנו אנחנו רוצים לקבל מילוי. לזה האבולוציה מביאה אותנו.
המילוי שאנחנו זקוקים לו הוא פחות ופחות חומרי ויותר ויותר וירטואלי, בהתאם לתקופה. פעם לפני מאה-מאתיים שנה, חשבנו שאנחנו צריכים לבנות מפעלים גדולים עם מכונות גדולות כדי לייצר כל הזמן. היום מכונה קטנה עושה פי מיליארד יותר מהמכונות הגדולות של פעם. מה ההבדל? הכול נעשה איכותי, אוורירי ורוחני יותר.
אנחנו רוצים מילוי שהוא יותר רוחני, וזה חסר לנו. מזה מגיעים כל החרדות והפחדים שלנו שאיננו יכולים להשקיט. רק ההתקרבות לאור העליון, שהוא המילוי בצורה הגבוהה והמופשטת, יכולה למלא את החוסרים שמתגלים יותר ויותר באנושות בימינו. לכן, אין כל כך טעם להתייחס ולטפל בכל פחד בנפרד, כיוון שהריפוי האמיתי מגיע על ידי ההתקרבות לאור העליון. הוא זה שבונה בך את הפחדים, והוא גם ממלא ומרגיע אותם. מצב זה בו יש לאדם קשר תמידי למקור התענוג, והוא קרוב אליו, נקרא גם “אמונה שלמה”. לאדם כזה אין שום פחד.
האם חרדה יכולה לעבור לבד?
לסיכום, יש דרכים שונות לטפל בחרדה ברמה הפיזיולוגית, הרגשית וגם הרוחנית. אם מסתכלים על החרדה מנקודת המבט של חכמת הקבלה, הרי שהיא איננה יכולה לעבור לבד, שכן היא נובעת מהתהליך ההתפתחותי של האדם. עם הזמן, הרצון ליהנות הופך להיות ריקני יותר ויותר, ודורש מילוי איכותי וגבוה יותר. גם הסביבה החיצונית לוחצת ומאיימת יותר, ובכך דוחקת באדם לחפש כלים ופתרונות חדשים שיביאו אותו להרגשת שליטה ואיזון בתוך הלחץ הגובר.
חכמת הקבלה מציעה לאדם את הדרך להשיג את השליטה הזו בחייו, על ידי הבנת הנוסחה המדויקת לחוויה אותה הוא חווה בעולמו הפנימי והחיצוני המשתנה. חכמת הקבלה מלמדת את האדם כיצד לקרב את עצמו למקור המילוי עצמו, לאור העליון, ובכך להחליף את החרדה בתחושת ביטחון ושמחה. בעזרת חכמת הקבלה, ביכולתך להשתמש במצבי חרדה, דיכאון וריקנות כדי להתקדם ליחס מתוקן וטוב יותר לזולת, ולהשיג תענוגים גדולים יותר ויותר. המילויים הרוחניים הללו, שנובעים מהתקשרות איכותית וטובה יותר לאחרים, הם שיכולים לטפל בחרדות ובייאוש שמופיעים כיום באנושות כדי לדחוף אותנו למדרגת הקיום הבאה.